Grondwettelijk Hof veegt Belgische bewaarplicht van tafel

Het Grondwettelijk Hof in Brussel heeft donderdag een streep getrokken door de bewaarplicht in het land. De dataretentiewet is nietig verklaard, waardoor providers in het land niet meer verplicht zijn internet- en telefonie-data een jaar lang op te slaan.

Het Grondwettelijke Hof stelde de Liga voor Mensenrechten en de Ligue des Droits de l’Homme in het gelijk. De organisaties eisten de gedeeltelijke of gehele vernietiging van de dataretentiewet van 30 juli 2013. Bij de vernietiging van de wet volgde het Hof de redenering van het Hof van Justitie van de Europese Unie, die in april vorig jaar de Europese richtlijn al ongeldig verklaarde.

Volgens het Grondwettelijk Hof verschilt de Belgische dataretentiewet niet van de ongeldige richtlijn op de punten waar bezwaar tegen werd gemaakt. “Net zoals het Hof van Justitie heeft vastgesteld met betrekking tot de richtlijn, is de wet ook van toepassing op personen voor wie er geen enkele aanwijzing bestaat dat hun gedrag – zelfs maar indirect of van ver – een verband vertoont met de in de bestreden wet opgesomde inbreuken” schrijft het Grondwettelijk Hof in zijn vonnis.

Ook hekelt het Hof dat de toegang tot de bewaarde gegevens niet is onderworpen aan voorafgaande controle door een rechterlijke instantie. De Belgische bewaarplicht schreef voor dat providers verkeersgegevens met betrekking tot vaste en mobiele telefonie, internettoegang, e-mail en internettelefonie een jaar lang moesten bewaren.

In maart 2015 verklaarde de voorzieningenrechter in Den Haag de Nederlandse bewaarplicht  al ongeldig. Volgens de rechter maakte de wet inbreuk op het Europese mensenrechtenverdrag.

 

Bron: http://tweakers.net/nieuws/103623/grondwettelijk-hof-veegt-belgische-bewaarplicht-van-tafel.html